Luisteren naar je lichaam

Een vriendin vroeg me laatst: “Joh, ik heb opeens last van mijn bovenarmen. Ik weet niet wat ik gedaan heb, hoor. Weet jij waar dat voor staat?” We hebben het wel vaker gehad over de betekenis van signalen van je lichaam.

‘Luisteren naar je lichaam’. Het is een uitdrukking die in zwang is geraakt. En hoe vaak horen we deze tip? Best vaak toch? Maar blijkbaar is het best moeilijk en zijn we er met zijn allen niet zo goed in. Vaak wordt bedoeld dat je lichaam grenzen aangeeft, die je beter kunt opvolgen. Als je lichaam je vertelt dat het nu écht wel moe is en tijd om te rusten … Oké, ik geef toe, sommige signalen zijn niet te negeren, zoals eten of het toilet bezoeken. Maar hoeveel signalen negeren we niet? Omdat de stemmetjes in je hoofd een andere mening hebben. Nu gas terug nemen?? Ja maar, ja maar. Dit moet nog of dat moet nog. Vaak klinken dan nog wat stevige oordelen in je hoofd, zoals ‘lui’, of ‘nutteloos’, of ‘niet efficiënt’. We gaan maar door…

Even rustig gaan zitten. Even rustig ademhalen. Even je aandacht brengen bij je lichaam. Wat voel je nu? Wat vertelt je lichaam? Dit leer je bijvoorbeeld bij yoga, meditatie, mindfullness. Het is essentieel in ons jachtige bestaan.

En soms zijn de signalen van je lichaam nog moeilijker te verstaan. Een specifieke klacht bijvoorbeeld. Klachten waarvoor (waartegen) we medicijnen krijgen, geopereerd worden of de medische molen in gaan. Een pijnlijke knie. Blaasontsteking. Migraine. Een onbeduidende schimmelinfectie aan je teennagel. Maar ook slapeloosheid. Een cyste. Reuma. Een hartinfarct. Het is bijna niet te geloven, maar echt, al deze kleine en grote klachten zijn óók de taal van je lichaam. Je lichaam vertelt je iets, als ‘een haperend geluidje in een draaiende motor’. Het probeert je iets duidelijk te maken. Maar wat dan?

Als je bij me bent, kan ik invoelen op de specifieke klacht en kan ik er wellicht iets over zeggen. Maar, als de setting er niet naar is, zoals bij het groepsetentje en mijn vriendin en haar bovenarmen, beloof ik even in mijn boek te gaan kijken thuis.

Christiane Beerlandt schreef De Sleutel tot Zelfbevrijding (onder andere). Een encyclopedie met daarin alle klachten die je maar kan bedenken, van zweetvoeten en jeuk tot hernia en kanker. Alles staat erin beschreven, met daarin de energetische oorsprong én een mogelijke mentale en energetische oplossing. Psycho-somatiek wordt dat genoemd. Het diepere weten, de diepere lagen van je bewustzijn en de impact op je lichaam. Ik werk al een paar jaar met het boek, en telkens verrast me hoe goed het de kern raakt. Altijd wordt het punt herkend, al had hij of zij (of ik) het vaak niet in verband gebracht met de fysieke klacht.

Het is nog weer een extra manier om te luisteren naar je lichaam, dat prachtige systeem van leven dat ons allemaal zoveel plezier geeft, zoveel mogelijkheden, maar ook zo vaak ‘for granted’ wordt genomen. We hebben allemaal een lichaam namelijk, en dat maakt dat we soms vergeten hoe bijzonder het is. En dan focussen we ons op de klachten of de dingetjes die we vervelend of zelfs ‘niet mooi’ vinden. Maar je lichaam is zo’n enorme bron van wijsheid. Ook daar mogen we naar luisteren.

Heb je ook zo’n signaal van je lichaam waarvan je graag wilt weten ‘waar het voor staat’? Je kan het boek natuurlijk aanschaffen. Maar je kan me ook een berichtje sturen, en dan stuur ik je de stukjes tekst uit het boek. Zo eenvoudig kan het zijn. Laat het me maar weten.