Alle begin is moeilijk

Alle begin is moeilijk

Ken je dat? Je weet dat het beter is om in te beweging te komen. Je weet wel dat alleen jij zelf actie kan ondernemen. Er is een stemmetje in je hoofd die je er telkens aan herinnert. Maar er zijn ook andere stemmetjes, die duwen je een andere kant op. En er is zooooveel afleiding. Er zijn zoveel dingen die je ook kunt gaan doen. Die zelfs heel nuttig zijn, die óók belangrijk zijn en die je een goed gevoel geven. En toch laat het je niet los.

Dit proces kan lang duren. En het kan over kleine dingetjes gaan. Dat je een knoop moet aanzetten aan die jas. Dat je een andere energie-leverancier zou willen, maar het komt er niet van om het te regelen. Dat je nu toch echt aan je werk moet beginnen om die deadline te halen.

Maar het proces kan ook weken, of zelfs jaren duren, wanneer het over de veel grotere zaken in het leven gaat. Of je contact zal opnemen met je moeder na een jarenlange stilte. Of je ontslag zal nemen van je huidige baan, omdat je al jaren zoveel idealen hebt. Dat je het liefst muzikant of kunstenaar bent, maar jezelf gewoon niet goed genoeg vindt. Hoe verlammend kan de gedachte zijn aan de wereld die schuil gaat achter je beelden. Angst houdt je vast in het nu. Zoveel redenen om het níet te doen. Zoveel afleiding om ándere dingen te doen.

En toch … Het is altijd goed om in ieder geval een stap te zetten. Misschien niet eens direct in de richting die je voor ogen had. Misschien zelfs wel juist in een andere richting. Maar zet een stap. Doorbreek de verlamming. Want met elke stap verandert je perspectief. Elke kleine stap brengt je nieuwe ideeën of emoties, die je oorspronkelijke plan kunnen bevestigen of ontkrachten. Praat er met iemand over. Of zoek ondersteuning, in welke vorm dan ook. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik gun je deze flow, en jij kan hem creëren. Zet je jezelf in beweging op een pad die jij altijd kan bijsturen. En ik gun je moed. Moed is niet de afwezigheid van angst. Moed is ondanks de angst toch doorzetten. Je hebt het in je. En elke kleine stap is een nieuwe overwinning.

Je hoeft geen wereldrevolutie te ontketenen, ook het kleine draagt de eeuwigheid in zich
Henri Hemelsoet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *