Rugzak

Rugzak
10 oktober 2018

Reizen. Of het nu een bestemming ver weg is, of relatief dichtbij. Een reis haalt je uit je dagelijkse activiteiten en beslommeringen. Het maakt het makkelijker om even met andere ogen naar de wereld te kijken. Een frisse blik. Je kan iets makkelijker je gedachten, je meningen, je oordelen loslaten en alleen maar kijken. Verbazing en verwondering … maar je moet het wel durven

“Ik ga op reis en ik neem mee …” Afhankelijk van je bestemming en de wijze waarop je reist, neem je spullen mee die je verwacht nodig te hebben. Heb je een auto die je kunt volgooien? Of ga je vliegen, en met grote koffers langs hotels? Of ga je wandelen met een rugzak en weet je nog niet waar je zal overnachten? Het maakt een groot verschil welke bagage je meeneemt. En, eerlijk is eerlijk, voorbereid op alles stop je vaak je tas vol met dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, niet waar? Boeken die je niet gaat lezen, kleding die je niet gaat dragen, spullen voor ontspanning die je niet gaat gebruiken.

Ik ben in het voorjaar van 2018 naar Indonesië gereisd. Drie weken met een rugzak in mijn eentje rondgetrokken. Een bijzondere reis waarin ik Bali en Java mocht ontmoeten: prachtige natuur, zachte energie en warme ontmoetingen. Een reis waar ik mezelf weer beter mocht leren kennen, want plannen liepen vaak heel anders en mijn gevoel van veiligheid was een enkele keer niet optimaal. Teruggeworpen op mezelf. Alleen ikzelf en mijn rugzak.

Een rugzak … het is een beeld dat we vaker gebruiken om aan te duiden dat we ‘bagage uit het verleden hebben’. Soms wordt het ook gebruikt in het jargon van de zorg. Mensen met een rugzakje hebben recht op voorzieningen of budgetten, omdat er ‘iets aan de hand is’ met ze. Een rugzak.

Hoe reis jij door het leven? Hoe ziet jouw rugzak er uit? Heb je hem volgestopt met spullen die je misschien ooit nodig hebt en sjouw je daarom flink? Vind je het moeilijk om afscheid te nemen van je spullen? Draag je veel ervaringen met je mee? Of ben je het sjouwen moe?

In mijn praktijk kan ik je helpen om je rugzak leger te maken. Om ervaringen uit het verleden af te ronden. Om weer licht te kunnen reizen in het leven. Om ruimte te maken voor nieuwe ervaringen, voor nieuwe perspectieven. Zodat je daarna weer op pad kunt gaan en verder kunt reizen. Ik ben niet zozeer je gids. Hoogstens wijs ik je een richting, als je daar behoefte aan hebt. Maar niemand houdt continu je hand vast. Je mag zelf bepalen waar je naar toe gaat.

Gloed kan een tussenstation zijn. Zodat je even kunt uitrusten en opladen. Zodat je even een moment van zelfreflectie neemt. Even een moment stilstaan, waarbij je je rugzak afdoet en kijkt wat er in zit … en ervaart of je het nog nodig hebt. Bij Gloed kan ik je helpen uitpakken en grote kans dat je rommel gaat achterlaten. Spullen waarvan je misschien niet eens wist dat je ze bij je droeg. Of ik help je om met andere ogen naar je bagage te kijken, door bijvoorbeeld het verleden te accepteren, waardoor diezelfde bagage letterlijk draaglijker wordt. Het gevolg is dat je lichter en luchtiger je weg kunt vervolgen. Jouw reis. Met alleen de bagage waar jij voor hebt gekozen en die jij nodig hebt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *